M. Alander Oy

Ilmakuivaimet

Homeongelman korjaus ryömintätiloissa

 

Ulkoapäin talo näyttää tuoreelta ja hyväkuntoiselta. Mitä taas ei voida nähdä, on miltä talo näyttää ulkoilmatuuletetussa ryömintätilassa. Palkiston ja maan välinen ilmatila on suotuisa homekasvustolle. Seurauksena voi olla paha haju talossa ja”sairas talo” -ilmiö. Joskus voi esiintyä jopa lattiarakenteiden mädäntymistä, mikä heikentää rakennetta ja saattaa hajottaa sen.

Jotta ei päädyttäisi kalliisiin korjauksiin ja jotta ongelma ei toistuisi mikäli ryömintätila on jouduttu saneeraamaan, on ryhdyttävä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Eräs tällainen toimenpide, joka eliminoi home- ja sienimuodostumisen on asentaa ilmankuivain ryömintätilaan. Homeongelmaa ei esiinny ainoastaan huonosti rakennetuissa ja vanhoissa taloissa vaan kaikki ryömintätilatalot ovat riskivyöhykkeessä.

(Homekasvustoa vuonna 1991 rakennetun talon pohjassa.)

Miksi syntyy homevahinkoja?

Home ja sienet tarvitsevat kosteutta. Kun ilmankosteus on yli 70-75% voi lisääntyminen tapahtua. Ulkona on ilmankosteus usein yli 70%, ja ryömintätilassa on kosteus sen yläpuolella suuren osan vuodesta. Tämä tarkoittaa, että home voi lisääntyä ja muodostua suureksi ongelmaksi ajan myötä. Tietyt ryömintätilalla varustetut talot saattavat saada homeongelman jo parin vuoden jälkeen, kun taas toisissa taloissa kasvusto on pienempää monienkin vuosien jälkeen. Asia, josta voidaan olla täysin varmoja on, että kaikki ulkoilmatuuletuksella varustetut ryömintätilatalot ovat riskialttiita saamaan homeongelman, vaikka ryömintätila olisi tehty kaikkien tieteen ohjeiden mukaan. Kesällä, kun ilma on lämmintä ja kosteaa, on ryömintätila yhä viileä. Kun ulkoilma tulee viileään perustaan, se viilenee, mikä taas tarkoittaa että suhteellinen kosteus nousee. Keskiarvovuotena tulee suhteellinen ilmankosteus ryömintätilassa olemaan yli 70% muutaman kuukauden aikana joka vuosi ja kesällä voi muodostua jopa kondenssia perustaan.

Mitä voidaan tehdä?

Erittäin hyvä toimenpide on muuttaa ryömintätilan ilmasto kosteasta kuivaksi. Tällöin eivät sienet eivätkä home viihdy enää siellä. Yksinkertaisin ja halvin tapa on asentaa ilmankuivain, joka yksinkertaisesti kuivaa perustassa olevan kostean ilman. Moni yrittää vähentää kosteutta lisäämällä ilmanvaihtoa ryömintätilassa, uskoakseen korvaavan kostean ilman raittiilla ilmalla. Kuten selostimme äsken tulee todellakin suurin osa kosteudesta ulkoilman mukana perustaan, minkä vuoksi tehostettu ilmanvaihto lähinnä lisää kosteutta ja ongelmaa. Tuloksena on homekasvuston edistäminen.

Asennus

Kuivaimen asennus on suhteellisen helppoa, mutta vaatii taitoa ja kokemusta. Jokainen ryömintätila on ainutlaatuinen, mikä tarkoittaa, että asennus tehdään tapauskohtaisesti. Alla oleva piirustus näyttää havainnollisen asennusmallin, sekä Seibu Giken DST kuivaimen asennettuna ryömintätilaan.

Tuote-esite

» Tuote-esite (PDF)

 

» Kysy lisätietoja tai tee tilaus täältä!

Jussi Alander
M. Alander Oy
040-5738192
jussi@malander.fi